Försäkring till bilen

Försäkring till bilen är en nödvändighet eftersom det helt enkelt är olagligt att inte teckna en försäkring vid införskaffande av bil. Här berättar vi mer om vad man behöver tänka på så att man slipper onödiga utgifter.

Försäkring till bilenDet viktigaste är att teckna en trafikförsäkring – ägaren till en bil är helt enkelt skyldig att teckna en trafikförsäkring från den dag fordonet tas i trafik. Du får betala en avgift för varje dag som bilen är oförsäkrad. Avgiften ligger på någon hundralapp per dag och tas ut av trafikförsäkringsföreningen. TFF. Man kan heller inte ta över en försäkring från en tidigare ägare eller teckna en försäkring åt någon annan. Trafikförsäkringen täcker skador i samband med trafikolyckor som kan orsaka skada på tredje part, personer eller annans egendom.
I halvförsäkring ingår utöver trafikförsäkringen också normalt sett stöld, brand, glas, maskin, räddnings och rättsskyddsförsäkring. Halvförsäkringen innefattar normalt det som finns i och på bilen.
Man kan också ta en helförsäkring där utöver halvförsäkring även ingår vagnskada som täcker skador som vållats ditt eget fordon i samband med trafikolycka. Vagnskademomentet täcker utöver detta skador uppkomna i samband med krock med vilt och skadegörelse. Man kan även köpa till extra försäkringsskydd som täcker exempelvis vägassistans, trafikolycksfallsförsäkring eller självriskreduktion.
En helförsäkring tecknas oftast inte för bilar som är äldre än 10 år, vilket kan vara bra att komma ihåg.

Har du en lite mer speciell bil? Då krävs en annan typ av försäkring. Detta gäller främst veteran och sportbilar eftersom de bilarna kan ha ett helt annat värde än en vanlig personbil och dessutom kan reservdelar vara svåra att få tag på.

Vad innebär en bils premie?

En bils premieklass kan till exempel vara modell 3-17-18 som är vanligt förekommande. 3:an speglar trafikförsäkringen, medan nummer 17 är så kallad delkasko som innefattar stöld, brand och liknande. Nummer 18 är vagnskadeförsäkringen. Ju högre klassning en bil har desto dyrare blir försäkringen. Men det är också individuellt beroende på vem du tecknar försäkring hos, många tar till exempel hänsyn till ålder, bostadsort och körsträcka som faktorer.

Bilmärkenas egna försäkringar

Volvo försäkring – Volvo har vagnskadegaranti på 3 år för nya svensksålda personbilar. Köper man en Volvo räcker det alltså att man tecknar en halvförsäkring hos ett försäkringsbolag under den 3-årsperioden och man i god tid före utgången kollar upp och uppgraderar till helförsäkring. Volvo samarbetar med If för märkesförsäkringen.

Audi försäkring –Samma villkor som för Volvo gäller för Audis köpta i Sverige. Audi har även de samarbete med If skadeförsäkring.

Seat försäkring – Samma regler gäller för Seat som också har samarbete med If skadeförsäkring och vissa tycker att det kan vara smidigare att följa med bilens försäkringsbolag.

Toyota försäkring – Toyota har en vagnskadegaranti på 3 år precis som de andra bilföretagen, och samarbete med Folksam, som man dock inte behöver välja som försäkringsgivare.

Volkswagen försäkring – Tillämpar samma regler som ovanstående bilmärken och samarbetar även de med If skadeförsäkring.

Försäkra sig hos försäkringsbolag, vilket ska man välja?

Om man inte vill följa med bilmärkets försäkringsbolag eller köper begagnat så finns det en mängd olika varianter att välja ibland. Numera går det relativt lätt att göra prisjämförelser på Internet, men några av de största försäkringsbolagen som sysslar med bilförsäkring är Länsförsäkringar, Moderna, ICA försäkring, Dina försäkringar och Trygg-Hansa. Det kan vara smidigt att välja samma försäkringsbolag där man har sina andra försäkringar och eller begära in offerter. Försäkringar gäller ofta i ett år så man kan byta försäkringsbolag en gång om året om man vill det, eller när bilen säljs. Men tänk på att titta på både pris och prestanda eftersom både självrisk och högsta ersättningsbelopp kan variera.