Hur ofta bör man byta bil?

Ett återkommande tema är hur ofta man bör byta ut sin bil, och svaret blir att det är ganska individuellt beroende på vad man vill ha ut av bilen. Är det komfort, service, status eller endast som transportmedel utan större krav som man tycker är viktigast? Det finns som sagt inga generella regler utan beror på hur mycket man kör och också på hur mycket slitage bilen har.

Hur ofta byta bil

Vissa anser att det är bra att byta efter 5 år för att ta del av de senaste funktionerna och inte vara en ”fara” i trafiken, andra lyckas mirakulöst behålla samma bil livet ut! Ser man bilen som en investering eller helt enkelt inte vill göra en dålig affär när det väl är dags att byta bil så kan det vara ett tips att sälja bilen så länge den är i gott skick. Då går det oftast att få ut så mycket som möjligt av bilens värde.
Köper man en 1-2 år gammal bil på andrahandsmarknaden så är ju skicket oftast mycket bra samt att både försäkringar och garantier finns kvar.
Ur driftsäkerhetssynpunkt kan 2-3 år vara en rekommendation om man använder bilen mycket, men om man har en bra verkstad i närheten så finns det ju ingen anledning att byta så pass ofta om bilen såvida man inte har tjänstebil.

Det kan löna sig att byta ut sin bil precis innan nästa modell kommer ut på marknaden då just din modell fortfarande har den senaste tekniken. Och om man ändå vill uppdatera sig relativt ofta, säg vart 3:e år så kan man satsa på att köpa ett utställningsexemplar och sen sälja sin gamla bil privat.

Sedan bör man räkna ut hur mycket man kör, är det 500 mil om året kan man säkert behålla sin bil längre, men om man kör 5000 mil bör man byta oftare för att slippa dyra reparationer redan efter ett år. Kvalitet och reservdelspriser är andra saker att tänka på. 10 000 mil är en psykologisk gräns för vissa, för andra 15000 mil då bilar sedan kan bli svårsålda. Mellan 10 och 15 000 mil börjar det bli dags för kamremsbyte, eventuellt motor och andra delar, helt beroende på bilens skick. Men lita på din egen magkänsla först och främst, kör inte omkring i en bil som verkar ha gjort sitt, man behöver heller inte byta ut bilen precis så ofta som bilhandlaren rekommenderar. Ha helt enkelt koll på andrahandsvärde och servicestatistik på din bil!