Nascar

NASCAR eller National Association for Stock Car Auto Racing är den amerikanska motorsportorganisation som först och främst driver serierna NASCAR Sprint Cup, NASCAR Xfinity Series och NASCAR Camping World Truck Series.

nascar

Nascars historia

Efter andra världskriget började det bli populärt med stock-car racing i USA. I stock-car racing använder man trimmade standardbilar, och banor började efter hand byggas över hela landet. De snabba hastigheterna (idag inte ovanligt med 300 km/timmen) drog till sig både förare och en racingpublik som bara växte och växte. Vid den här tiden fanns inga speciella regler för tävlingarna och det var därför som man under ett möte i Florida 1947 som regelverk sattes upp för det som nu började kallas Nascar. Den första tävlingen hölls sedan på Daytonas strandbana 15 februari 1948 och året efter föddes serien som nu kallas Sprint Cup Series. I Daytona fortsatte sedan utvecklingen av sporten med en ny superspeedwaybana, Daytona International Speedway. NASCAR är idag USA:s näst största TV-sport, endast slagen av NFL (National Football League). Nya banor har öppnat efter hand och idag är Talladega Superspeedway i Alabama den största och snabbaste banan i världen. Flera miljoner följer idag tävlingarna på plats och en ännu större siffra bänkar sig naturligtvis i tv-soffan för att se stjärnor som Dale Earnhardt Jr, son till Nascarlegendaren Dale Earnhardt, och Jimmie Johnson bland många andra. Sporten omsätter miljardsummor och den enda bilsport som kan mäta sig i marknadsvärde är Formel 1.

Tävlingar

Sprint Cup Series är huvudserien inom Nascar och kör 36 race i USA per år. Även om ingen icke-amerikan har vunnit än så är tävlingen öppen för nationaliteter. 34 av dessa går på ovaler i olika former. Slutspelsserien ”The race for the Sprint Cup” körs med över 10 omgångar per år, där den som lyckas kamma hem flest poäng till slut vinner den prestigefyllda mästartiteln i NASCAR.
NASCAR Xfinity Series är lite som division 1 i Nascar, en springbräda för de som vill ta sig upp till högsta serien Sprint Cup. Här inkluderas också Kanada och Mexico vilket gör att tävlingarna körs i hela Nordamerika. Oftast på samma banor som Sprint Cup men dagen före eller i samband med andra tävlingar.
NASCAR Camping World Truck Series är ett så kallat pickupmästerskap som numera också körs på ovaler i hela USA. Idén kom upp på 1990-talet för att marknadsföra just pickupen som alternativ racingbil.

Kända lopp

Daytona 500 i Florida är kanske den mest kända deltävlingen i NASCAR Sprint Cup och ett av världens mest kända lopp överhuvudtaget. Idag har tävlingen enorma tittarsiffror och det var här som legenden Dale Earnhardt så tragiskt kraschade 2001.
Brickyard 400 körs på legendariska Indianapolis Motor Speedway och är efter Daytona den mest berömda deltävlingen i serien. Loppet körs över hela 160 varv (644km).

Visste du att.. en NASCAR racerbil producerar upp till 750 hästkrafter? En av orsakerna är att alla delsystem som kylpumpar och generatorer är specialtillverkade för att köra i höga temperaturer hastigheter. Racerbilen har också förgasare som kan släppa in stora volymer luft och bränsle.