Var kommer bilsporten ifrån?

Bilen utvecklades gradvis från vagnar drivna med ångmotorer och man brukar säga att det första någorlunda fungerande bilen konstruerades på 1870-talet. Både förbränningsmotor och bensinmotor började också testas vid den här tiden. Automobiler började på allvar tillverkas i Frankrike några år senare.

De första biltävlingarna

Att börja åka ikapp med bilar, racing, började redan efter att den första lyckade bensindrivna bilen kom i drift. I slutet av 1800 talet var tävlingarna förstås inte så avancerade. Det var en sensation när bröderna André och Eduard Michelin deltog i biltävlingen mellan Paris och Bordeaux med gummidäck fyllda med luft år 1895. Men den första egentliga biltävlingen skedde redan på landsväg under 1870-talet i USA mellan Green Bay och Madison (Wisconsin).

Sverige

I samband med industriutställningen i Göteborg 1891 kom den första bensindrivna bilen till Sverige. Motorn var en Daimler från Frankrike där mycket av bilens utveckling ju har sitt ursprung. Man brukar säga att den första biltävlingen i Sverige ägde rum 1903 mellan Stockholm och Uppsala. Vinnartiden blev hela 6 timmar och åtta minuter. Ett hastighetsrekord som fascinerade världen slogs dock 1905 av en schweizare som fick upp sin bil i 156 km i timmen, något overkligt på den tiden! Bilsportens historia var från början nära sammankopplad med motorcykelsportens och Kungliga Automobilklubben var från början den organisation som stod för de internationella rättigheterna i Sverige. Det svenska bilsportförbundet bildades 1936 med SVEMA på automobilsidan och SVEMO för motorcyklarna. Men 1962 valdes bilsportförbundet in i Riksidrottsförbundet och tävlandet med bilar har alltså sedan dess klassificerats som en sport.

Olika typer av bilsport genom tiderna

bilsport

Racing och rally har blivit de två största kategorierna inom bilsporten. Formel 1 är den högsta klassen inom formelbilsracing och den enda kategorin med världsmästerskapsstatus. I Formel 1 sitter man i ensitsiga formelbilar som är konstruerade enligt internationella bestämmelser. Sporten härstammar från Grand Prix racingen från 1900-talets första hälft och det första loppet ägde rum i Storbritannien år 1950. I Formel 1 kör man för olika stall (tillverkare och konstruktörer) och det är förmodligen den dyraste av alla bilsporter eftersom man ständigt måste utföra kraschtester och spendera mycket på att utveckla bilarna och den snabba tekniken. Från 2014 körs bilarna som standard med en turboladdad V 6:a. Många berömda namn har kört denna sport genom tiderna, som Ayrton Senna , Alain Prost och Niki Lauda för märken som Ferrari och McLaren.
Men bilsporten är mycket mer än bara Formel 1. Exempelvis Crosscart som togs fram i Sverige på 1980-talet där man kör på grus i små specialbyggda bilar. Och Drifting – en sport från Japan där bilen körs i kontrollerade sladdar i sidled på en asfalterad bana, också relativt ny i Europa som tävlingsform men som blir alltmer populär.